StartWie ben ikWat is horsmanshipWerken met uw paardLessenWorkshopDemonstratieFoto'sFilmpjesContact
 
 
Werken met u paard

Trainen van paarden en het begeleiden van paardeigenaren door middel van horsmanship

 Mijn visie is dat als wij bereid zijn de paardentaal te leren er meer ruimte is voor begrip en wederzijds vertrouwen

De diensten die ik aan bied zijn Ontdek het horsmanship, Trailerlaad problemen, Probleem gedrag trainen,  Schriktraining  

verder kunt u hier de verhalen van klanten van mij lezen

 
 

Ontdek het horsmanship


Hebt u geen probleem paard maar bent u wel ge interesseert voor het horsmanship en wat ik doe.

klik hier

Probleem gedrag trainen


De problemen waarmee ik u kan helpen zijn, niet willen trailer laden, niet braaf mee kunnen lopen aan de hand, angstig gedrag, kop schuwheid, schrik training en nog veel meer

klik hier

Schriktraining


We kennen het allemaal wel, het schrikkerige van ons paard voor de meest onnozele dingen en het zien van spoken achter elke hoek.

klik hier

 
Trailerlaad problemen

Elke paarden man of vrouw heeft hier helaas wel eens mee te maken.

En het is verdraaide lastig als je er achter komt vlak voor vertrek naar wedstrijd of kliniek.

klik hier

 
 
Reacties van klanten

Ingrid


Het verhaal van Bart en Winnie.
We hebben sinds februari 2012 een paard genaamd Wendiona roepnaam Winnie. Het is een KWPN merrie (v Jacorde, vv Concorde). Omdat mijn dochter Winnie rijdt en ik vroeger wel gereden heb maar nu, vanwege de gezondheid, niet meer, leek het mij leuk om Natural Horsemanship met haar te doen. Ze is een schat en op stal is het de grootste kroel die je je maar kunt wensen maar met longeren, rijden en los in de bak wil ze vaak druk zijn. Via Internet en YouTube gekeken wat je zoal moet doen en aan de slag gegaan. Maar op de één of andere manier bleef ze toch maar rondrennen voordat ze uiteindelijk een beetje ging ontspannen.

Via de manege Bart leren kennen en een afspraak voor een join-up gemaakt. Ik was heel benieuwd wat Bart met haar zou doen. Bart deed een join-up in de longeercirkel en was onder de indruk van haar volhouden. Ze bleef langer rennen dan elk ander paard dat hij begeleid had. Omdat ze blijkbaar niet doorhad dat Bart niks vroeg heeft hij haar onderbroken in het rennen door haar de pas af te snijden. Daar begreep ze niet veel van maar uiteindelijk snapte ze wat hij bedoelde. Dat ze niet hoeft te rennen als er niks gevraagd wordt! Want dat dacht ze kennelijk. Ook tijdens het rijden gebeurde dat vaak. Heel voorwaarts zonder dat het nodig was. Grappig was dat de conclusie vanuit Natural Horsemanship hetzelfde was als vanuit de dressuurles. Ze denkt blijkbaar dat ze iets moet doen nog voor het haar gevraagd wordt, het lijkt dan wel een automaat. Naar aanleiding van deze conclusie met Bart afgesproken een keer grondwerk met haar te doen om haar te leren zelfstandig te denken en afwachtend te leren zijn.

Tijdens het grondwerk heeft Bart diverse balken kriskras op de grond gelegd, zo dat in het midden een ruimte ontstond. Dus niet de standaard cavaletti die ze wel kent. Bart nam haar mee van buiten de “cirkel” naar het midden, daarbij kwam ze met een been op een balk te staan. Reactie was een grote sprong. Automatische reactie was dus balk dan springen. Maar Bart wil dat ze nadenkt wat ze doet en vooral ook kijkt wat er nu eigenlijk aan de hand is. Dus nu van binnen naar buiten de cirkel maar dan met beleid. Ze kwam weer met een been op een balk te staan maar nu hield hij haar tegen en liet haar nadenken. Het been ging heel langzaam terug waarna Bart haar weer mee nam. Nu tikte ze de balk aan, wachtte even, tilde haar benen beter op en stapte vervolgens over de balk naar het midden. Zo is Bart ongeveer 10 minuten bezig geweest, in de cirkel uit de cirkel. Winnie nam de tijd, keek hoe de balk lag en stapte er rustig overheen. Het ging super, en het mooiste van al was dat Winnie doodmoe was daarna. Van 10 minuten denkwerk was ze versleten. Geweldig om te zien!

Winnie moet gewoon meer aan het denken worden gezet. Niks automatische piloot. Als mijn dochter rijdt zorgt ze nu voor zo veel mogelijk afwisseling, door een figuur hooguit twee keer achter elkaar te rijden. Constant bezig zijn, het houdt de ruiter en het paard alert. Mijn dochter moet wel wennen want Winnie is afwachtender geworden met rijden en dus ook iets minder voorwaarts (lees rennen). Ik heb met longeren en join-up nu veel meer een paard dat op mij let en in tempo te regelen is. De automaat zit er nog wel een beetje op, maar het gaat al veel meer ontspannen. Bart bedankt! We zijn hier heel erg blij mee.

Hartelijke groeten, Fam. Jongenengel

Ineke


Heey Bart!!

ik ben heel tevreden over de sessies die je hebt gedaan met Rosso!!
Echt respect hoe je Rosso hebt aangepakt, en doorgepakt!...
Rosso is stukken minder dominant dan voorheen.... en nu ik de technieken zelf ook een beetje onder de knie heb, gaat de omgang met Rosso een stuk beter!

Heel erg bedankt!
Groetjes Ineke

Chantal


 bedankt voor alles wat je voor me hebt gedaan, je hebt me egt heel goed geholpen , dank zij jou over won ik mijn eigen angst , en kregen we davira weer aan het lopen onder het zadel, davira stond bij ons op stal en was onder het zadel een egte draak , ze stijgerde of gooide de rug bol ging met je aan de kleter of liet je kort om gewoon de hele bak zien ik durfde haar niet te rijden ik was bang voor haar ik kende de verhalen en had met eigen ogen gezien waar toe ze in staat was, maar goed zoon goed paard stil laten staan was ook geen optie , ik ken bart al jaren en weet wat hij doet in het werk met de paarden , zo doende besloot ik contackt op te nemen met het motto baat het niet dan schaad het niet , we maakten een afspraak en bart kwam langs begon meteen met davira en in de eerste keer met haar weken kwam er al vrij veel naar voren , zo leerde ik dat davira wat onzeker was en dat als ik haar niet vertrouwde ze mij ook niet kon vertrouwen , zo leerde ik dat davira om dat ik bang voor haar was en haar niet durfde te rijden zij de lijding overnam maar op een verkeerde manier, hier van uit gingen we aan de slag ik moest er op maar ik durfde niet bart beloofde naast me te lopen en in te grijpen als het nodig was , ik vertrouwde op hem en stapte uit eindelijk op , zegen en schijven heefd bart een half uur lang met me door de bak gelopen , en zo is er een begin gemaakt we planden onze lessen in we begonnen in de cirkel met slof er aan wand ik durfde niet zonder . de tweede les al heefd bart de slof er afgehaald en dit ging goed , davira hoefde niet aan teugel ze moest gewoon vooruit zonder gekigheid toen dit uit eindelijk goed ging met een paar lessen in de cirkel , konden we een stapje verder naar de buitenbak, ik was nog wel wat angstig en onzeker maar bart loodste me er goed door en leerde me op haar te vertouwen ik ben er 1 x van afgesprongen om dat ze er met me vandoor ging ze schok van een hond en toen kwam er ook nog een shet de bak in lopen , uit eindelijk hebben we hier heel hart om gelachen wand ik was keurig blijven zitten en had in feite dus niet af hoeven stapen maar dat was mijn onzekerheid, de lessen die volgden gingen steeds beter en jawel ik kon haar eindelijk egt gaan rijden davira is een paardje die je moet rijden niet in de zin als ik ben baas maar in de zin van ik lijd , zo lang je eerlijk blijfd en op recht is er niks aan de hand , doe je iets fout zal ze je daarop wijzen , actie reaktie . de slag zin van bart , hoe moet ze jou vertrouwen als jij haar niet vertrouwd zal ik altijd onhouden wand aleen die zin speelt altijd door mijn hoofd en heefd er voor gezorgd dat mijn kijk naar davira heel anders was bart super bedankt voor je hulp zonder jou had ik er nu nog niet op gezeten jij hebt mij en davira goed geholpen en een hele goede basis mee gegeven

 
 
 
Volg mij via - Youtube

Disclaimer Copyright: Bart Oolders